Народна медицина-газове в червата

Прекоремрното събиране на газове в червата довежда до мъчително издуване на корема. Болният има чувство за тежест, опъване и болки в корема. Настъпват нарушения в дихателната и сърдечната дейност. При набиране на повече газове в корема, диафрагмата се повдига и с това се затрудняват органите в гръдната кухина. Явява се белодробен и сърдечен задух, може да се появят дори и сърдечни болки, стягане и сърцебиене. Причините за заболяването са различни – поемане на въздух през устата, образуване на газове от някои храни, поради запушване на червата и др.

Народната медицина препоръчва:
Даваме на болния през 2 часа по 2 супени лъжици от следната отвара: вземаме по една супена лъжица семе от резене и чист нектарен мед и ги варим 20 минути в 500 гр вода.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 10 гр от плодчета анасон, плодчета резене, кимион; 20 гр листа мента. Смесваме ги добре. Запарваме 2 пълни чаени лъжици от сместа с 1 чаша вряща вода. Да се изпива на глътки за 1 ден.
•    Приготвяме запарка от следната билкова смес: по 25 гр от корен ангелика, очанка; 50 гр листа мента. Смесваме ги добре. Правим запарка от 2 чаени лъжички от сместа и 1 чаша вряща вода. Даваме по 1 чаша запарка 3 пъти дневно преди ядене.
•    Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 30 гр от листа мента, листа маточина; по 40 гр от плод кишниш, плод анасон, плод копър, плод резене, плод черни боровинки; 50 гр цвят жълт равнец. Смесваме ги добре. Заливаме 2 супени лъжици от сместа с 2 чаши вряща вода и ги оставяме да киснат 2 часа. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.