Народна медицина-възпаление на сърцето(миокардит)

Миокардитът може да бъде остър и хроничен. Острият миокардит се появява най-често като следствие след прекарване на тежки заразни болести (грип, скарлатина, дифтерит, червен вятър, остър ставен ревматизъм, пневмония, ангина). Той може да се появи също и при отравяния от олово, алкохол и тютюн, както и при малокръвие, общо изтощение на организма, липса на витамини и др. Хроничният миокардит настъпва най-често след неизлекуван остър миокардит, при хроничен алкохолизъм, нередовен живот, обилно пушене, тежък физически труд, силни психични напрежения и възбуда.
Болният от остър миокардит чувства болки или тежест в областта на сърцето, получава сърцебиене, задух, особено при движение. Пулсът е ускорен или забавен, понякога сърцето прескача. Болният е отпаднал, блед. Често температурата е повишена. Появяват се отоци по краката. Заболяването е тежко и трябва да се лекува в болнично заведение.

Народната медицина препоръчва общо укрепване на организма.
Приготвяме следната смес: 500 гр чист пчелен мед, 2 лимона, жълтъците на 2 пресни яйца и 2 супени лъжици захар. Разбиваме жълтъците със захарта на шато. Настъргваме на ситно ренде лимоните, след което ги смесваме с меда. Непрекъснато бъркаме шатото и прибавяме от сместа (мед с лимони) по малко, за да не се пресече. От така приготвената смес даваме на болния сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене по една супена лъжица.
За усилване на организма може да се използва и следната смес: 125 гр смокини, 250 гр лимони (смлени с корите, без семките) разбъркваме в 250 гр чист пчелен мед и 50 гр ром. Даваме на болния по една чаена лъжичка 3 пъти дневно.
Ако болният чувства сърдечна болка, слагаме на сърцето студен компрес от четири парчета памучен плат, натопени в студена вода и му даваме сока на един лимон, подсладен с чист нектарен мед.
При малокръвие 1 час след ядене се препоръчва следният крем за усилване на сърцето: 100 гр прясно краве масло, 150 гр обелено и счукано сурово тиквено семе, 20 гр счукани бадемови ядки, 100 гр ориз (опечен до бежов цвят и смлян на машинка), 50 гр бял фий (опечен на кафе и смлян) и 250 гр чист пчелен мед. Маслото и медът поставяме на тих огън, докато се стопят, след това снемаме от огъня и прибавяме другите продукти, като непрекъснато бъркаме сместа, докато добие вид на крем.
Вземаме по 20 гр цвят от черен бъз и цвят от арника, 30 гр розмарин. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре. Една супена лъжица от сместа заливаме с една чаена чаша вряща вода. След като изстине запарката се прецежда. Изпива се на глътки за 1 ден.
30 гр дяволска уста и пачи очиболец и 40 гр листа от маточина. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре. Две пълни чаени лъжички от сместа накисваме за около 30 минути в една чаена чаша вряща вода, след което прецеждаме запарката. Пие се по 1-2 чаени чаши на ден при миокардна дистрофия.

•    Вземаме 10 гр цвят от момина сълза, 20 гр резене, 30 гр листа от мента и 40 гр корени от дилянка (валериан). Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре. Една пълна супена лъжица от сместа запарваме с 1 чаена чаша вряща вода. След като изстине прецеждаме. Изпива се на глътки за 1 ден при миокардит, гастро-кардиален комплекс.
Вземаме по 25 гр горицвет и корени от дилянка и 50 гр листа от маточина. Изпълнението и употребата – както при горната рецепта.
Вземаме по 20 гр ситно нарязани билки: горицвет, листа от розмарин, лавандулов цвят, седефче. Смесваме ги добре. Една чаена лъжичка от сместа запарваме с 1 чаена чаша вода. Пие се като чай сутрин и вечер по 1 чаша.
Приготвяме чай от по 15 гр ситно нарязани от следните билки: цвят от трънка, калуна, глогов цвят, дяволска уста, равнец, корен от лечебен селим и ги смесваме добре. Две чаени лъжички от сместа възваряваме с 1 чаша вода в продължение на 20 минути,след което прецеждаме. Отварата се изпива за 1 ден.