Народна медицина-възпаление на пикочния мехур(цистит)

Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Среща се самостоятелно или в
съчетание с пиелит. Бива остър и хроничен.
Дължи се на инфектиране с болестни микроорганизми. Заразата може да проникне с кръвта или лимфата, или пък по съседство – от бъбречното легенче или от половите органи, особено у жените. Нерядко инфекция се внася при манипулация,изследвания, наранявания, особено от невежи лица. Значение имат и бъбречните камъни, застоят на урината, простудата и др. Заразата може също да премине от простатната жлеза при остро или хронично възпаление.
По-често е заболяването при възпаление на бъбречната чашка, постоянен застой на уринатау стесняване на пикочните тръби, парализа на пикочния мехур, дразнене на мехура от остри пикочни камъни, от присъствието на някои лекарства в кръвта, голямо количество алкохол, от простуда и от студено къпане на открито, много продължителни седящи бани, люта и кисела храна, развалена бира и др.
Хроничният цистит най-често е усложнение на острия. Може да възникне и като хронично заболяване.
Острият цистит се проявява с болки в долната част на корема, които се усилват при натиск. Болният има чести позиви за уриниране, парене и болки при уринирането. Болките са силни, особено към края на уринирането. Урината е в малки количества, мътна, дори кървава. Понякога болният има температура, която може да се Повиши значително, и втрисане. При спазми на мускула, който затваря махура, болките стават нетърпими.
При хроничният цистит болките са по-слаби, непостоянни. При изостряне оплакванията се засилват.
В началото здравето на болния не е засегнато, но ако възпалението продължи по-дълго време, болният отпада поради неспокойния сън (понеже е принуден да става често през нощта) и поради токсините (отровите), които се образуват от микробите.
Обикновено острият цистит завършва благоприятно – при правилно лечение преминава за 1-2 седмици, без да оставя следи.
Хроничният цистит е упорит и изсква продължително лечение.

Народната медицина препоръчва:
• Сутрин, 30 минути преди ядене,, болният да изпива по една чашка от 150 гр отварка от: зайча стъпка (цялата билка с корена), листа и цвят от изтравниче, ниския павет (клем:ректа -листа и цвят), корени маточина, листа и цвят мащирка, листа мечо грозде, листа медуница, листа и цвят пача трева, царевична коса – всичките по 50 гр. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре. Вземаме 3 пълни супени лъжици от сместа, прибавяме по 1 пълна чаена лъжичка счукани на ситно ленено и конопено семе, запарваме билките със 700 гр вряща вода и варим още 20 минути на тих огън. След като изстине прецеждаме отварката. Да се дава засилено с по 1 чаена лъжичка глюкоза.
•    Вместо вода, ако дадените отвари са недостатъчни, болният да пие:
-отвара от предварително леко запечено ленено семе. Вземаме 1 пълна супена лъжица от семето и го варим 10 минути в 500 гр вода. След като изстине прецеждаме отварата.
-отвара от плод шипки. Вземаме 30 бр шипки, счукваме ги в дървен хаван на кашица и ги изсипваме върху 600 гр вряща вода. Като клокне 3 пъти, го снемаме от огъня и след като изстине -прецеждаме.
Два часа след ядене болният да изпива 1 чаша от следната отвара: вземаме по 50 гр листа широколистен живовляк, листа мечо грозде и корени от обикновена коприва. Нарязваме ги на ситно. Вземаме 4 супени лъжици от сместа, прибавяме 1 супена лъжица ленено семе, запарваме ги със 700 гр вряща вода и ги варим още 20 минути в захлупен съд. След като изстине прецеждаме отварата и я засилваме с течна глюкоза.
Вземаме по 20 гр предварително нарязани на ситно от билките: листа от бреза, листа от мечо грозде, царевична коса, корен от сладник, коренище от пирей. Смесваме ги добре. Една пълна супена лъжица от сместа наставяме в 1 чаена чаша студзена вода в продължиние на 6 часа и след това възваряваме настойката за 15 минути. След като изстине отварата се прецежда. Изпива се на глътки за един ден.

Вземаме по 20 гр предварително нарязани на ситно от билките: корен от ружа, листа от мечо грозде, великденче, листа от градински чай. Изпълнява се като горната рецепта.
Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 20 гр от изсипливче, плодчета от магданоз; 60 гр листа от мечо грозде. Смесваме ги добре. Изпълнява се като горната рецепта.

•    Нарязваме на ситно от билките: по 100 гр от стрък клинавиче, листа мечо грозде; 50 гр листа червена боровинка; по 30 гр от ленено семе, корен сладник, стрък хвощ, листа бреза; 20 гр корен чер оман; 15 гр черешови дръжки. Смесваме ги добре. Изпълнява се като горната рецепта.

При възпаление на пикочопровода:
•    Вземаме предварително нарязани на ситно от билките: по 50 гр от листа мечо грозде, листа бреза; по 30 гр от плод шипка, стрък жълт кантарион; по 20 гр от листа мента, стрък камшик, стрък цариче. Смесваме ги добре. Изпълнява се като горната рецепта.