Народна медицина-възпаление на езика

Възпалението на езика най-често е следствие на други заболявания като анемия, стомашни заболявания, цироза на черния дроб. Случва се и при наранявания, изгаряне с киселини и основи и др. При употреба на топло и студено, кисело и лютиво се усеща парене и болки на езика. В някои случаи се възпаляват дълбоките слоеве, езикът отича много и не може да се побере в устата. Чувства се много силна болка, болният не може да говори и да се храни, има опасност от задушаване.
Народната медицина препоръчва следното лечение, което продължава 5-6 дни.
Сутрин, обед и вечер, 20 минути преди ядене, болният жабури устата си в продължение на 1-2 минути с топла смес, която приготвяме от 250 гр чист нектарен мед, разбъркан добре с 300 гр домашна сливова ракия 20°; сместа разбъркваме 5-6 минути на тих огън, без да завира. След жабуренето даваме на болния да изпие една глътка от сместа.
Вземаме по 50 гр борови връхчета, агримония, гръцка коприва, жълт кантарион и бял равнец, миризлива лазаркиня, листа от горска ягода, малинови листа, орехови листа, листа и плод от френско грозде. Нарязваме билките на ситно и ги смесваме добре. Вземаме 3 пълни супени лъжици от сместа, като прибавяме 1 чаена лъжичка зърна от червена хвойна и ги запарваме със 600 гр вряща вода, като продължаваме да варим на тих огън още 10 минути в захлупен съд. След като изстине отварата прецеждаме и прибавяме 2 супени лъжици чист нектарен мед. Даваме по 1 винена чаша 3 пъти дневно.