Народна медицина-възпаление на далака

Далакът лежи от лявата страна на подребрената област. Той има важна защитна роля в организма против заразните болести. В много редки случаи далакът заболява самостоятелно. В повечето случаи се засяга вторично. Възпалението и подуването на далака се наблюдава като последица на малария, тиф, родилна треска, цироза на черния дроб. Болният усеща болка и тежест от лявата страна под ребрата. Изгубва апетит, появява се треска, често му се повдига и той повръща. Отначало е запечен, а после го прокарва и той бързо отпада. Кожата му има жълт цвят.
Лечението цели да се премахне основната болест и се провежда от лекар специалист.

Народната медицина препоръчва следната рецепта:
• Сутрин, обед и вечер, 2 часа след храна, даваме на болния по 1 супена лъжица от сместа:
500 гр чист нектарен мед, 20 нарязани на ситно зелени листа от индрише (заедно с дръжките), 20 ядки от кайсии (счукани на каша), 4 месести лимона (смлени на машинка заедно с корите без семките), 1 супена лъжица канела на прах и по 10 гр валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят.
• Десет минути след като болният приеме горната смес, му даваме да изпие 1 винена чаша от отварата, която приготвяме по следния начин: вземаме 5 ореха, счукани заедно с черупките, 2 супени лъжици корени от коприва, 2 супени лъжици корени от магданоз, 2 супени лъжици корени от цикория и по 2 супени лъжици предварително измити семена от ечемик и овес. Варим ги в 2,5 л вода в продължение на 15 минути, след което прибавяме 4 супени лъжици от следната смес: борови връхчета, исландски лишей, медуница, полски хвощ, селим и синя тинтява по равни количества от всяка и 1 чаена лъжичка от спаржа, след което варим още 15 минути.