Народна медицина-втвърдяване на черния дроб(чернодробна цироза)

Най-често чернодробната цироза се явява вследствие на прекомерната употреба на спиртни напитки (вино, особено ракия) при недостатъчно хранене. Причина за появяването й могат да бъдат и прекарана инфекциозна жълтеница и различни стомашно-чревни смущения и инфекции. Първоначалните признаци са липса на апетит, горчив вкус в устата, запек последван от диария, и др. Появяват се болки под ребрата в дясната половина. Болният се оплаква от главоболие, обща слабост, лесна умора, тежест и подуване на корема, сърбеж по кожата, често се появява и жълтеница. С напредване на болестта, в корема започва да се събира течност до няколко литра. Появяват се кръвотечения от различни органи, като носа, стомаха, ануса. Заболяването е много сериозно и трябва да се лекува от лекар специалист. То може да продължи с години.
Народната медицина препоръчва следните рецепти:
Сутрин, обед и вечер преди ядене даваме на болния по 1 лъжица сироп, приготвен по следния начин: вземаме около 200 гр зелени листа от алое, махаме им бодлите и смиламе листата на каша. Към нея прибавяме по 50 гр нарязани на ситно корени от полски бъзак, ранилист и цикория. В 1 литър чисто домашно вино разтваряме 1 кг чист нектарен мед. Слагаме всичко в захлупен съд и варим на водна баня в продължение на 1 час. Веднага след това прецеждаме готовия сироп през тънка кърпа.
Три пъти дневно, два часа след ядене даваме по една супена лъжица от следната смес: 500 гр чист нектарен мед, 250 гр сок от лимони и 250 гр чист маслинен зехтин.
Вземаме предварително нарязани на ситно от следните билки: 200 гр корен кръвен здравец; по 30 гр от корен решетка, шишарки от хмел; по 20 гр от стрък синя тинтява, стрък хвощ; 15 гр корен от кисел трън. Смесваме ги добре.
Две супени лъжици от сместа варим в 500 гр вода в продължение на 5 минути. След като изстине прецеждаме. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.

•    По 10 гр кора от зърнастец, кимион, пресечка, звъника и равнец. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре. Две чаени лъжички от сместа заливаме с 1 чаена чаша вряща вода. След като изстине запарката се прецежда. Пие се по 2-3 чаени чаши на ден.
•    20 гр корен от цикория, полски хвощ, цвят от равнец и звъника. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме добре. Две чаени лъжички от сместа заливаме с 1 чаена чаша вряща вода. След като изстине прецеждаме запарката. Болният да пие по 2-3 чаени чаши запарка на ден.