Народна медицина-воден плеврит

Най-честата причина за водния плеврит е туберкулозата – плевритът е начална фаза на тази болест. Рядко причината може да бъде и друга -ревматизъм, ишиас и др. Обикновено след простуда настъпва отпадналост, загуба на апетит, бодежи в гърдите със суха кашлица. Температурата се повишава. Постепенно дишането се затруднява, явява се задух, който се усилва с увеличаване количеството на течността. Лечението е болнично.

Народната медицина препоръчва:
Половината, на средно голяма тенджерапълним с черупки от орехи, а останалата половина – с корени от троскот. Заливаме ги с вода и варим на тих огън в продължение на 30 минути, след което прецеждаме отварата. На всеки литър отвара прибавяме по 1 гр нишадър. Пие се по една винена чаша сутрин, обед и вечер преди ядене.
Вземаме ситно нарязани от следните билки: по 100 гр листа живовлек, стрък камшик; 50 гр стрък хвощ; по 40 гр от корен пирей, стрък пача трева, стрък синя тинтява; 80 гр черешови дръжки; по 30 гр корен чер оман, корен кисел трън; по 20 гр от цвят иглика, листа градински чай. Смесваме ги добре. Две супени лъжици от сместа слагаме в 400 гр вода да врат 10 минути. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.