Напълняването е генетично

Изследванията показват, че например типът фигура на повечето жени на средна възраст се променя от “круша”(широки бедра/тънка талия) на “ябълка” (закръглена талия). От началото на менопаузата този процес се извършва стремително бързо. Това от части зависи от намаленото количество естроген, но приемането на хормонални средства не предизвиква намаляване на теглото. Затова в организма започват да преобладават мъжките хормони и мазнините се преразпределят по “мъжкия начин”, т.е. в средната част на тялото.

Освен това количеството калории, които изгаря човешкият организъм намалява с 5 до 10% на всеки 10 години, а това означава, че без да намалим количеството ежедневно приемани калории, нашето тегло постоянно ще нараства.
При 20% от жените (повечето дори не подозират това) се развива и хипотериоза (намаляване на функциите на щитовидната жлеза), която стои в основата на метаболизма. Щитовидната жлеза започва да произвежда по-малко хормони, което забавя процеса на обмяната на веществата. В този случай хормоналната терапия помага за намаляване на теглото.
Повишаването на теглото на средна възраст може да бъде свързано и с бременността. Половината от жените напълняват с около 3 кг (без теглото на плода), а 1/3 от жените – с повече от 7 кг. За щастие повечето успяват да свалят натрупаните килограми и към края на втората година остават само 1-2 кг над нормата.
За напълняването не само на жените, но и на мъжете голяма роля в днешно време играе и заседналият начин на живот – дори не толкова ограничената активност, колкото липсата на силови тренировки. След 25-тата си година човек губи ежегодно около 200 г мускулна маса, която за съжаление се замества с мазнини. Ако мускулите не работят активно, те атрофират. Намалява се количеството на калориите, които се изгарят и като краен резултат може да се стигне до увеличаване на теглото с половин килограм за 1 седмица. Така че, ако на младини не сте обичали физическите упражнения, на зряла възраст е време да се заловите с тях, защото увеличаването на мускулната маса например с 2 кг ускорява обмяната на веществата с 10%.
Обикновено относително здравите хора, т.е. тези, които водят здравословен начин на живот, напълняват с около 10 кг между 25-ата и 65-ата си година. Това не крие риск за здравето. Ако обаче за последните 5 години сте напълнели с 3 кг, бъдете внимателни – това може да означава, че имате склонност към пълнота и се числите към групата с повишен риск от напълняване, свързано с годините. /chudesa.net