Направиха пневмококова ваксина

На здравен семинар, организиран от ГлаксоСмит Клайн, беше представена най-новата ваксина на компанията за предотвратяване на пневмококови заболявания. Тя предпазва най-малките от менингит, пневмония с усложнения, сепсис, отит и други заболявания предизвикани от пневмококите. В срещата участваха и водещи специалисти в областта на детското здраве и инфекциозните заболявания. Те призоваха българите да обръщат по-сериозно внимание на профилактиката. Пренебрегването на имунизации, често породено от липса на информация или насадени заблуди, поставя както обществото, така и отделния индивид в огромен риск от развитие на тежки и дори смъртоносни заболявания.

“Менингитът е сериозно заболяване, което се развива с часове. От пневмококов менингит загиват близо 1/3 от заболелите, като за България статистиката сочи до 43%, а много от оцелелите деца остават с трайни увреждания”, сподели д-р Атанас Мангъров, началник на Детско отделение със сектор за интензивно лечение в Инфекциозна болница-София, и цитира Сун Дзъ в “Изкуството на войната”: “Най-доброто от най-доброто е да покориш войската на противника без сражение…. Ето защо е по-добре да направим всичко възможно да предотвратим заболяването, отколкото да влизаме в битка, когато може да е прекалено късно за нашето дете”.

Доц. Нина Гачева, епидемиолог-консултант към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), се спря и на останалите пневмококови заболявания, като наблегна на факта, че най-застрашени са малките деца, особено тези под 1 г. и възрастните хора. “Отитът засяга 75% от децата до 3 годишна възраст, като при половината от тези деца възпалението на средното ухо се повтаря поне веднъж в рамките на 24 месеца. Нерядко настъпват и усложнения, които могат да имат трайни последици за слуха и развитието на детето. Именно отитът е основна причина за изписване на антибиотици при деца до 5 години, затова и ваксинацията срещу пневмококови заболявания би намалила както страданието на децата, така и антибиотичната резистентност – огромен проблем в лечението на всички пневмококови заболявания.” Доц. Гачева също разказа, че пневмококовата пневмония е причина в световен мащаб между 11 и 20 милиона деца годишно да постъпват в болница.

За риска от заразяване с хепатит А и Б, въпреки добрата хигиена и добрата здравна култура, разказа д-р Станимир Хасърджиев и напомни, че ваксинацията е най-надеждният начин за предпазване от хепатит. От хепатит А можем да се заразим неволно – от храна, приготвена от заразен човек или дори кубчета лед от замърсена вода. Хепатит Б се предава по кръвен и полов път, като заразяването може да се осъществи при злополука, манипулация с нестерилни инструменти при зъболечение, хирургия, дори маникюр, при кръвопреливане и т.н..

Ваксинацията е единственият метод за предпазване и от ротавирусни заболявания, които засягат почти всички деца до 2 години. През миналата седмица Световната здравна организация обяви, че препоръчва в националните имунизационни календари да бъде въведена именно ваксинация срещу ротавирусен гастроентерит – заболяване, което причинява 500 000 смъртни случая и 2 милиона хоспитализации на деца годишно. /mamita-bg.com