Нанкин, Лоян

Нанкин – град в Източен Китай . Разположен е в долното течение на река Яндзъ на запад от Шанхай . Той е един от най-древните градове на Китай с повече от 3500 годишна история . В някои периоди от историята е столица на страната , а в наши дни е столица на провинция Цзянсу . В последните години се утвърждава като голям промишлен център и важно речно пристанище на река Яндзъ .

Този град е интересен от туристическа гледна точка . Старото градско ядро е заградено с крепостна стена , която има обща дължина 35км . В източните части на града има интересни старини . Това са оригинални пагоди и гробове на императора от времето , когато Нанкин е столица на Китайската империя . Има и голям мемориал на Сун Ятсен , който 1911г. вдига Китайската буржоазна революция . Тя слага край на управляващата 300 години манджурска династия и страната тръгва по пътя на буржоазната модернизация .

Лоян – град в южната част на Централен Китай . Попада в провинция Лоян . Това е един от най-старите градове . Явява се столица на редица династии от VІІІ – VІ в.пр.н.е. , в І – VІ в. на н.е. и през Х век . На територията на града и в неговите околности са запазени много исторически и културни паметници от различни епохи . Трябва да се отбележат древните биваци на първобитните хора от времето на неолита , храмовете , дворците и мавзолеите от времето на развитието на средновековна китайска култура . До града се намира един от най-старите в страната будистки храмове , отнасящи се към І в. от н.е. На юг от Лоян в скалите е изсечен величествен храм Лунмин . Той се състои от много пещери в които има голям брой статуи на будистки богове с височина до 15м . Освен това има и релефи , отразяващи обреди , церемонии и митологични сюжети . В последните десетилетия градът бързо се индустриализира .