Накратко за модата

Модата съществува под една или друга форма ще от зората на човечеството. Как се е развила и от къде идват днешните тенденции:

1. Каква в функцията на копчетата за ръкавели?

Питали ли сте се някога защо накрая на ръкава има копче! Според информацията преминаваща през вековете не кой да е, а самият Наполеон Бонапарт е наредил поставянето на копчетата, за да спре ужасния навик на войниците си да бършат носовете си в ръкавите.

2. Какво прави една дреха класическа?

Една дреха е класическа ако е съобразена с модните тенденции на периода между 1920 и 1960 година. След това дрехите се класифицират като ретро, не класически.

3. Изобретяването на сутиена

Ще повярвате ли, че преди 1914 година светът не е познавал сутиена? Тогава е патентован. Измислен е в Ню Йорк от младата дама от хайлайфа Мери Фелпс. Тя направила първия сутиен от носни къпрички и патентова продукта си през 1914 година. По-късно Ида Розентал започва да прави сутиени с различни размери.

4. История на полата

Знаете ли, че полата е втората най-стара женска дреха? Предшестване е само от бельото. В древен Египет полите са били носени от мъже и жени, което се доказва от древните пещерни рисунки.

5. Създаването на бермудите

В далечната 1930 година на жените на Бермудите било забранено да носят дрехи, които не покриват бедрата им. Но дамите искали да носят къси панталони и просто ги удължили – така се появяват бермудите, които технически погледнато покриват бедрата. /Chudesa.net