Най-известните вратовръзки

Marinella е най-реномираната марка вратовръзки, която съществува днес в света. В разположения върху 20 кв.м. магазин на Riviera di Chiaia 287/a в Неапол идва каймакът на политическия и бизнеселит, за да си купува вратовръзки.

Тук си поръчват вратовръзки от Силвио Берлускони и Бил Клинтън до Никола Саркози. Особеното за френския президент е, че ги е поръчал по-къси от стандартното, заради ръста си, както уточниха италианските медии.

Магазинът на „Маринела“ отваря всяка сутрин в 6,30 часа, „за да се даде възможност на онзи, който иска да си купи продуктите ни, да го направи на спокойствие в един хаотичен град, какъвто е Неапол“, казва собственикът на прочутата марка Маурицио Маринела.

Компанията има 52 служители, разделени в две фирми – за търговия и за дистрибуция. 10 милиона евро е годишният й оборот. Има два магазина в Италия – историческия магазин в Неапол, както и още един в Милано. Преди година беше отворен и магазин в Токио. Върху площ от 17 кв.м. той е абсолютно копие на магазина от Неапол.

„Преди да окача завинаги вратовръзката си на закачалката, искам да отворя още един магазин в Париж, Лондон или Ню Йорк“, казва авторът на „чудото от Неапол“, както определят вратовръзките „Маринела“.

Днес искания за отварянето на фирмени магазини на Marinella постъпват от цял свят при собственика, но неговата стратегия е прочутата вратовръзка да си остане в Неапол, където се съхраняват традициите в шиенето й.

Неаполитанският магазин съществува от 1914 година и той е открит от Еудженио, дядото на сегашния собственик.

Почти всеки ден Маурицио Маринела получава благодарствени писма от известните купувачи на вратовръзката си, която Берлускони подарява редовно за празнични поводи на парламентаристите си или пък на височайшите си гости.

Маурицио Маринела е получавал много пъти и предложения за милиарди евро, за да продаде марката си, на които е отговарял обаче винаги отрицателно.

Издания от рода на Wall Street Journal и Le Monde все още се чудят как е възможно един „занаятчийски дюкян“ да произвежда печалби за милиони евро без наличието на никаква реклама, маркетингова стратегия и верига от магазини зад гърба си.

50-годишният Маурицио Маринела е завършил икономически науки. Самият той също не е в състояние да обясни феномена с непрекъснатото търсене на вратовръзките му в цял свят, при положение, че те могат да се купят единствено в Неапол.

Има случаи, когато членове на кралски фамилии са принудени да пращат свои емисари в Неапол, за да купуват вратовръзките на Маринела. Тях носят и повечето от президентите на Италианската република – от Енрико Де Никола до Джорджо Наполитано. Никой от тях обаче не ги е приел даром.

„Досега не съм успял да подаря нито една вратовръзка на италиански президент. Самият Наполитано ми каза, че ако му направя малка отстъпка в цената, би го сметнал като знак на приятелство, но че предпочита да си плати“, разказва Маурицио Маринела.

Според него вратовръзката „Маринела“ се е променила през последните години. „Тя е вече по-малка, а цветовете са по-живи. Оранжево, розово, небесно синьо са много носени. Сутрин върви по-светла, а вечер – по-тъмна вратовръзка. С костюм се носи и вратовръка с райе. Нашите вратовръзки възпроизвеждат и цветовете на английските клубове и колежи“. /ProntoSofia