Най-голямата глоба тази година е 50 хил. лв., наложена за продажба на цигари без бандерол, заяви Дамян Лазаров

pari3София. Броят на жалбите на потребителите растат. Но самия факт, че има жалби, не означава, че няма развитие. Броят на удовлетворените жалби, извън най-тежкия способ съдебния, е в полза на потребителите. Търговците започват да стават по-диалогични. Това каза в интервю за предаването „Денят започва” по БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Той поясни, че обикновено жалбите са за несъответствие на продуктите. „Когато се закупи един продукт, в процес на експлоатация се проявява скрит дефект”, поясни Лазаров.
Дамян Лазаров заяви, че тези светлини за украса на елхи, които са опасни, са спрени по търговската мрежа. Той допълни, че проблемът е при амбулантните търговци, чието количество не е много голямо, но се използват от слабостта на потребителите, като предлагат по-ниска цена. 
Председателят на Комисията за защита на потребителите каза още, че най-голямата глоба, която е налагана тази година е 50 хил. лв. и е наложена на търговец на цигари, защото ги е продавал без бандерол.