Най-безопасните в Америка

avto-amerikaАмериканският застрахователен и за пътна безопасност институт публикува рейтинга на най-безопасните автомобили за 2010-а година. Рейтингът се огласява всяка година, но този път той е направо сензационен – вместо почти стоте автомобила, фигуриращи в него през миналата година, този път рейтингът съдържа едва 27 модела.

Обяснението е просто – по-рано институтът не отчиташе в него резултатите от краш-теста на обръщане. От тази година това се отчита, като за да влезе в рейтинга, моделът трябва да набере минимум три от четири възможни бала.

В класа на компактните автомобили лидира Honda със седана си Civic, след нея се нареждат Kia Soul, Nissan Cube, Subaru Impreza и Volkswagen Golf.

Сред средноразмерните автомобили за най-безопасен е определен Audi A3, следван от Chevrolet Malibu и Chrysler Sebring. За безопасни от експертите са признати още моделите Dodge Avenger, Mercedes C-клас, Subaru Legacy, Subaru Outback, Volkswagen Jetta, Volkswagen Passat и Volvo C30.

В класа на компактните кросовъри „златото“ отново е за Honda и модела й Element. По-нататък по редичката идват Jeep Patriot, Subaru Forester, Volvo XC60 и Volkswagen Tiguan. Сред пълноразмерните кросовъри за най-безопасни са определени Dodge Journey, Subaru Tribeca и Volvo XC90.

авто прес