Над 38 млн. лв. са изплатените средства за общински проекти по програма САПАРД от септември досега

bulgaria общини38 097 655,47 лв. са изплатените средства по 72 общински проекта по програма САПАРД от септември досега. Това стана ясно днес, по време на поредната среща на ръководителите на Управляващите органи на оперативните програми и представителите на Националното сдружение на общините в Република България, която се проведе в Министерски съвет под председателството на секретаря на Съвета за управление на средствата от ЕС Юлиана Николова.

За периода януари-август 2009 г. по програма САПАРД са изплатени средства само за 3 общински проекта на обща стойност 1 760 603,17 лв. Общо платените общински проекти по програма САПАРД за периода 2001-2009 г. са 249 на обща стойност 150 114 613,42 лв.

До следващата среща на НСОРБ с ръководителите на Управляващите органи по оперативните програми ще се разгледат и ще бъде направен отчет на всички договори по програма ФАР.

Ръководителят на разплащателния орган за средствата по предприсъединителните програми на ЕС Силвия Инджова съобщи пред представителите на Националното сдружение на общините, че всички заявления за плащания по общински проекти подадени до 26 ноември тази година са изплатени и в момента се обработват новите заявки.

Беше постигнато съгласие разглеждането на идеята за оставането на част от ДДС по ОП „Регионално развитие” в общините да продължи при следващи срещи в Министерството на финансите. Според зам.-министърът на финансите Владислав Горанов подобна законодателна инициатива е възможно да се направи преди края на 2010 г. От НСОРБ настояха и за промени в Закона за общинския дълг в частта, касаеща гарантиране на обезпечаването му от общините, които също ще бъдат обсъдени на следващата среща в Министерски съвет, която е насрочена за 19 януари 2010 г.