Мърляви чиновници затриха три хлапета

chinovnitsiТри малки деца са починали заради мърляви чиновници. Децата са се споминали, тъй като не са получили най-доброто за тях лечение в чужбина заради тромавите процедури на фонда за лечение на деца зад граница. Това призна експертът Ева Гълъбинова от Сметната палата. Тя и още 10 нейни колеги са констатирали ужасяващите нарушения при одита на фонда за последните четири години. 
Заради същата небрежност 17-годишният Петър Йочев също е починал. От фонда той бил одобрен 3 дни след смъртта му, разказа за „Стандарт“ Десислава Хурмудова от Инициатива „Спаси, дари на…“. Тя допълни, че чрез сайта си неправителствената организация събирала месец за месец пари за Петър, който започнал химиотерапия в Берлин. Други десетки болни деца са навършили пълнолетие и са загубили правото да ползват парите от фонда заради бавното одобрение от страна на „грижовните“ чиновници. 
Има случаи, когато болни деца са чакали месеци наред да бъдат одобрени, съобщи шефът на Сметната палата проф. Валери Димитров. Той изтъкна, че един от фрапантните случаи е чакане от 500 дни. „Едва 4 деца са получили становището на обществения съвет в деня, когато е подадена молбата. 40 деца са чакали два-три месеца за отговор, още толкова са получили съобщение между 91-ия и 150-ия ден. Има и малчугани, които са очаквали шанса си 300, 400, 500 дни. Три от малките пациенти дори над 500 дни“, сочи справката на Сметната палата. 
23,2 млн. лв. от средствата, с които е разполагал фондът от 1 януари 2005 до 31 декември 2008 г., предназначени за медицинска помощ зад граница, не са били използвани за лечение, подчерта проф. Димитров. Той уточни, че през тези 4 години фондът е разполагал с 9,5 млн. лв. държавна субсидия и 2 млн. от дарения. От тези средства са изразходени едва 5,8 млн. лв. В края на 2008 г. той е получил допълнително 20 млн. лв. от бюджетния излишък, от които е успял да разходва едва 550 хил. лв. 
Липса на достатъчно прозрачност и ефективност при работата на фонда, лоша комуникация между отделните структури, неточно законодателство, тромави процедури и прехвърляне на топката между различните звена са част от причините за негативните показатели, подчерта проф. Димитров. „Не са водени точни регистри нито на подалите молба, нито на тези, които вече са лекувани зад граница. Родителите са подавали молби на 2, 3 и повече места и са получавали различни изходящи номера, което е създало хаос в работата на фонда“, обясни шефът на палатата. 
Румяна Милева

в-к Стандарт