Мъжките обувки

Модата се променя всеки сезон, тя е ефирна, невярна и капризна. Основата, обаче си остава същата. Мъжете, в сравнение със слабия пол, имат драстично по-малко обувки и в повечето случаи ги смятат за универсални. Обувките обаче, са това, което завършва визията и създава впечатления. Дори най-скъпия и елегантен костюм ще стои нелепо, ако обувките са неподходящи.

Хубави обувки не значи, твърде скъпи и „лъскави“. Когато сте в магазина за обувки, можете да се доверите на интуицията си и да купите тези, които най-много ви харесват. Най-вероятно те са и най-подходящите, защото човек трудно може да избяга от стила си.

Поинтересувайте се от различните материи и различните видове кожа, която се използва:

Велурът е класически избор, но трябва да внимавате с модела, особено ако носите по-голям номер, за да не изглеждат краката ви твърде големи. А и тази материя е капризна и изисква по-специални грижи за поддържане.

Телешката кожа е един от най-висококачествените материални за направата на обувки. Тя не само е здрава, но и позволява на краката да дишат, изолира добре и се почиства много лесно.

Кордован – това е истинска конска кожа и обикновено е в червеникав цвят. Този материал е по-скъп от телешката кожа, има способността да пази топлината и е много здрав. Така че, особено през зимата, тези обувки имат огромен шанс да се превърнат в любимите ви.

Избягвайте обувки от много зърнеста (пореста) кожа – те обикновено изглеждат твърде безформени.

Друг начин да класифицирате обувките е според това, дали имат връзки или просто се „нахлузват“. Правилото е, че на работа можете да ходите с обувки без връзки, но за официално събитие – изберете такива с връзки.

Следва и изборът точния цвят:
– Разбира се, черното е основен цвят и е най-лесно да намерите подходящи черни обувки.
– Белите мъжки обувки са по-редки, а и са твърде специални. Не залагайте много на тях, особено през студените сезони.
– Кафявите обувки отиват, на костюми в кафявата и черната гама. Те са допълнение и разнообразие към вашия гардероб.

Ако имате големи стъпала – избирайте обувки с върхове, които следват линията на пръстите. Стеснените върхове ще направят краката ви огромни.
Ако имате малки стъпала, носете обувки с квадратни върхове, това ще ги уголеми оптически. Но имайте предвид, че тези обувки не са особено стилни и ако стават за работа, не ги избирайте за официални поводи.

Kozmetikata.com – Гергана Кангалова