Мъжете в розово

В съвременното общество съществуват редица стереотипи по отношение на мъжкото облекло, но най-странните са свързани с цветовете. Мерило за мъжество например са сивото и тъмносиньото, сякаш изборът на цвят е свързан с характера, качествата и уменията на конкретния човек.

Най-странни обаче са асоциациите с розовото. Веднага щом някой мъж започне да носи розови дрехи, се понасят слухове, че е гей. Нещо повече, в тълковния речник на “Оксфорд” розовото е описано като цвят, който се “асоциира с хомосексуалността”.

Донякъде това се дължи на факта, че през ХХ век то се възприема като момичешки цвят, свързван с куклата Барби. В американската култура се асоциира с бонбоните, дъвките и захарния памук. В мъжкия гардероб розовото ту идва, ту излиза от мода. Преди няколко години популярни бяха деликатните розови ризи, в които няма и намек за сексуалната ориентация на притежателите им.

Особено актуална е комбинацията със сиво или синьо – най-вече в ромбове. Зеленото също е вариант. Дизайнерите обаче често изправят на нокти мъжете, когато решат да им предложат чорапи или панталони в бонбонено. В този нюанс то излиза дори от гардероба на хомосексуалните и смело пристъпва в територията на чалга кича.

Тази година на фестивала в Кан Брад Пит се появи с костюм в бледорозово, комбиниран с бяла риза и тъмносиво шалче. В гардероба на Дейвид Бекъм то също присъства като акцент. Мачовците не се страхуват да се обличат в розово, но знаят какво искат от този цвят и как да извлекат максималното от него, за да излъчват стил и провокативен шик. /Vesti.bg