Муун ожени 40 000 души наведнъж – за последно

Булки в бели рокли и японски кимона и младоженци в черни костюми с червени вратовръзки участваха в най-голямата масова сватба от десетилетие, съобщи Асошиейтед прес. В церемонията участваха 40 000 души в различни градове по света. Това е най-голямата „благословителна церемония“ от 1999 г. и не е изключено да бъде последната, която ще бъде отслужена от 89-годишния Сон Мюн-Муун – предизвикващия противоречия основател на сектата „църква на обединението“. Муун не се появи на тържествата в основания от него университет в Асан, южно от Сеул, допълва агенцията, цитирана от БТА. Очакваше се той да даде благословията си на 21 000 души в Южна Корея и на още около 20 000, които участват заедно с тях в множество церемонии, провеждани едновременно на различни места от Швеция до Бразилия и водени дистанционно от Южна Корея чрез телемост. Масовите сватби се извършват в момент, в който Муун се кани да предаде ръководството на своята църква на децата си. На днешните тържества 30-годишният му син Муун Хьон-джин се докосна до управлението на църквата. Той ръководи церемонията край украсен с цветя олтар.
Критиците на Муун твърдят, че с масовите сватби той промива мозъците на своите последователи. В много случаи те оставят на Муун да им избере съпруг, вярвайки, че той е надарен с божествено прозрение. В миналото много последователи на неговата църква се запознаваха с партньорите си в живота едва на сватбата.

Името на Муун предизвиква противоречия още от 1954 г., когато основава Църквата на обединението. Той се самопровъзгласява за месия и твърди, че когато бил на 15 години, Иисус Христос му се явил и го призовал да довърши неговото дело. Корейският месия организира първата масова сватба на 24 двойки в началото на 60-те години, като същевременно подновява брачните клетви на 12 семейни двойки. През следващите две десетилетия сватбите стават все по-многолюдни и се разпространяват в Япония, Европа, Африка, Латинска Америка, САЩ и по други места. През 1982 г. Муун организира първата масова сватба извън Южна Корея, в Ню Йюрк, като привлича десетки хиляди участници и протестиращи.