Музеите през декември

ermitajEрмитаж, Санкт Петербург 
Най-иконичният руски музей ще затвори годината с изложба, посветена на английското изкуство. Експозицията „Британското изкуство сега“ ще предложи на руска земя произведения на изкуството от най-известните артисти на Великобритания през последните години. Проектът е с подкрепата на най-добрите лондонски галерии. 
Експозицията е валидна до 17 януари 2010. 

Британски музей, Лондон 
Според изследователите на тази изложба в трудни времена хората все по-често си припомнят значението на думата „революция“. Точно това изследва експозицията „Революцията в документи, мексикански рисунки 1910-1960“. Това е първата експозиция в Европа, която се фокусира върху мексиканското изкуство през посочения период. Включени са близо 130 творби на 40 артисти. Експозицията е валидна до април 2010. 

Метрополитън музей, Ню Йорк 
От големия американски музей имат традиция, установена през всяка от Коледите. Ежегодно през декември музеят представя експозицията си „Годишна коледна украса и неаполитански барок“. Това е и експозицията, в която музеят показва уникално украсена елха, любима на посетителите на музея. Освен това изложбата представя различни видове украси, коледни сцени и светлинни церемонии. Вернисажът  е до 7 януари 2010 година. 

Лувър, Париж 
Най-посещаваният музей в света за 2009 година ще покаже една уникална изложба с участието на самия Умберто Еко. Експозицията, подредена от автора на „Името на розата“, се нарича „Mille e tre“ и показва развитието на графичното изкуство от древността до днес. Еко е познат и като експерт по шрифтовете и изкуството на инкунабулите – предшествениците на книгите, преди създаването на печатарската преса. Как се променя графичното изкуство на писаното слово, посетителите на Лувъра ще могат да видят до средата на 2010 година. 

Прадо, Мадрид 
През годината най-известният испански музей показа редица класни изложби, които се радваха на огромен интерес. В последните няколко месеца музеят се посвети на шедьоврите на холандското изкуство. През декември Прадо ще затвори годината с анализ на едно от редките платна на Франс Халс и Питър Коде, творили в края на XV век. Изложбата е наречена Тhe Company of Captain Reijnier Reael, по едноименнотo платно на двамата художници, което остава пример за дълбочината на фламандското изкуство. Експозицията е валидна до януари 2010 година.

в-к Стандарт