Мобилните оператори ще дават трафични данни до 72 часа след поискване

До 72 часа след поискване на информация от МВР мобилните оператори ще са задължени да предоставят трафичните данни. Това беше решено на вътрешната комисия в парламента, която разгледа на второ четене промените в Закона за електронните съобщения. Операторите ще са задължени да пазят всички трафични данни 12 месеца. Управляващите се отказаха от идеята за директен интерфейс.

„Сега в текста е записано, че дават отговор незабавно и не по-късно от 72 часа. Като упълномощени длъжностни лица ще имат право от заявителите да конкретизират срока, защото представете си терористичен акт или затрупано дете с лавина. Тогава трябва много бързо да се реагира и трябва да има такава опция. Но общия срок ще бъде по-дълъг – до 72 часа“, обясни заместник вътрешният министър Веселин Вучков.

„Дадохме възможност за обмен на информация по електронен път между тези, които могат да заявяват такова искане и съответния оператор на данни. Това не е интерфейс по компютърен път искането се изпраща и се връща по същия начин“, каза след срещата и председателят на комисията Анастас Анастасов.

Атанасов уточни, че тази информация, която не е използвана при образуването на наказателно производство, ще трябва да бъде унищожена от комисията в срок от един месец от получаването й от оператора.

Сред другите решение е да се сформира парламентарна комисия, която да следи изискването, съхраняването и унищожаването на информация. Сред престъпленията, за които ще може да се изискват данни, ще залегне и купуването на гласове./DarikNews/