Мним консултант на Европейската комисия е задържана при спецоперация на служители на ГД “Криминална полиция”

Чрез измама 39-годишната М.Д. е присвоила близо 80 000 лева; за ден след задържането й сумата нараснала до 180 хил. лв – допълват разследващи

Столичанка, която се представяла за консултант на Европейската комисия, е задържана при специализирана полицейска операция на Главна дирекция “Криминална полиция”. Акцията на служителите по линия на противодействието на измами със средства на Европейския съюз е била планирана след близо три-месечно разследване. 39-годишната М.Д. предлагала консултантски услуги на различни общини и фирми. На кандидат бенефициентите обещавала съдействие при кандидатстване по инфраструктурни и аграрни проекти по оперативни програми на ЕС. Срещу определена от нея сума, която варирала от 3 до 15 хиляди лева, тя уверявала клиентите си, че ще използва влиянието си изготвените проекти да бъдат одобрени. На този етап е установено, че в измамната й схема са попаднали близо 40 контрагента от София и страната, а общата присвоена сума е около 80 000 лева. Тази първоначална сума само за един ден след задържането й нарастнала с още 100 хил. лв.
М.Д. е задържана с полицейска мярка за 24 часа. Заради подобно деяние тя е осъдена с условна присъда, която тече в  момента.
По случая е образувано досъдебно производство за измами в особено големи размери, очаква се днес с решение на прокуратурата мярката й за задържане да бъде удължена на 72 часа.  Работата по случая продължава.