Младши сержант Александров, ефрейтор Петков и редник Иванов получиха награден знак „За военна доблест” – III степен

Младши сержант Александър Христов Александров, ефрейтор Йордан Петьов Петков и редник Явор Кирилов Иванов бяха отличени с награден  „За военна доблест” – III степен . Министърът на отбраната Аню Ангелов удостои тримата бойци с отличията за проявения висок професионализъм в сложна обстановка, себеотрицание и доблест.

Наградните знаци бяха връчени  на военнослужещите днес, 2 март, от заместник-министъра на отбраната Валентин Радев и началника на отбраната генерал Симеон Симеонов във Военномедицинска академия-София.  „Ще продължим да се грижим за вас и след като се възстановите, ще ви осигурим подходяща работа, защото оставате част от Българската армия” каза заместник-министър Радев. „Сега най-важното е да сте спокойни и да оздравеете”, допълни той.

Наградният знак „За военна доблест” се връчва със заповед на министъра на отбраната на старшини, сержанти и войници за заслуги към повишаване на боеспособността на Българската армия, за проявени високи бойни качества при изпълнението на служебните задължения, както и за принос, свързан с участието им в мисии зад граница. Знакът има три степени. Всяка една от степените на знака се дава еднократно. При първо награждаване със знака се връчва трета степен (бронзов), при второ награждаване – втора степен (сребърен) и при трето награждаване – първа степен (златен).

Младши сержант Александър Александров е роден на 22 февруари 1974 г. в гр. Търговище. На служба в Българската армия е от 19 май 2003 г. В 6-та охранителна рота е на длъжност „Автоматчик”. През 2005 г. е участвал в операцията на НАТО в Афганистан, а през 2008 г. – в мисията по възстановяване на Ирак.

Ефрейтор Йордан Петков е роден на 16 юли 1984 г. в гр. Плевен. Служи в Българската армия от 12 септември 2005 г., а в 6-та охранителна рота е  автоматчик.

Редник Явор Кирилов Иванов е роден на 17 декември 1981 г. в гр. Шумен. На служба в Българската армия е от 25 април 2006 г. Длъжността му в шеста охранителна рота е шофьор в транспортно отделение.

Тримата военнослужещи бяха ранени при ракетна атака на летище „Кандахар” на 24 януари 2010 г.