Митничари задържаха контрабандни дрехи, парфюми, сребро и цигари в един единствен автобус

Вчера, 4 март, митническа мобилна група извършва роудстоп проверка на турски туристически автобус, пътуващ от Турция за България. Автобусът е спрян на главен път Е-80 и в последствие е ескортиран до халето за щателна митническа проверка на Митнически пункт Капитан Андреево.
При проверката на автобуса митническите служители откриват 480 кутии (9600 къса) цигари без бандерол от различни марки, сред които преобладават Assos slims (300 кутии), Marlboro white (29 кутии), Davidoff classic 100s (20 кутии), Pal Mal, Karelia, Eva Slims и други. Цигарите са открити в тайник в пода на автобуса, в леглото на шофьора и в хладилника.
В кухини в стените на автобуса, както и в багажното отделение, митничарите откриват голям брой парфюми и тоалетни води в различни милилитражи. Общото количество на парфюмите е 518 флакона, като 500 от тях са открити, разпределени в 70 кашона и скрити в тайниците. Сред откритите парфюми са такива с надписи Armani, Paco Rabanne, Dior, Cucci, Nina Ricci и други известни марки.
В дъното на багажното отделение митничарите намират сакове и черни чували, пълни с дрехи, носещи логата на световно известни марки. Преобладават тениските Adidas, Puma, Nike, мъжко бельо и чорапи Gucci, Dolce&Gabbana, La coste, Adidas, Nike и други. Общото количество на задържаните текстилни артикули е 1538 броя. Предстои да бъдат уведомени правопритежателите на всички марки, при които има съмнение за нарушения.
При проверка на пътниците, в дамската чанта на турска гражданка са открити 300 грама изделия от бял метал, който според фабричните етикети са от сребро с висока проба. В багажа на пътниците са открити също така голям брой текстилни изделия в търговски количества – 57 тениски от няколко различни модела, 10 поли, 80 хавлиени кърпи и други. Не е установен собственика на два чувала ширити с обща дължина на лентата над 10 000 метра.
За неизпълнение на служебни задължения е разпоредено дисциплинарно производство срещу митнически служители, допуснали безпрепятственото преминаване на превозното средство на територията на Република България.