Министър Цветан Цветанов: Истинската оценка за работата на полицията се дава от обществото

Той присъства на годишния отчет на ОДМВР-Монтана и очерта основните насоки за 2010 г. – изпълнението на основните приоритети по програмите на Шенген и издаването на новите български документи за самоличност, създаване на ефективна превенция по време на жътвената кампания, установяване на криминалния контингент,  недопускане на отклонения от финансови средства по оперативните програми на ЕС и справяне с битовата престъпност

Изпълнението на основните приоритети по програмите на Шенген и издаването на новите български документи за самоличност, създаване на ефективна превенция по време на жътвената кампания, установяване на криминалния контингент,  недопускане на отклонения от финансови средства по оперативните програми на ЕС и справяне с битовата престъпност, така очерта министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов основните приоритети за ОДМВР–Монтана за 2010 г.. Той присъства на годишния отчет на Областната дирекция на МВР и поздрави служителите за изграденото добро взаимодействие с органите на съда, прокуратурата и ДАНС. Министър Цветанов подчерта, че истинската оценка за работата на полицията се дава от обществото.
През изминалата година на територията на ОДМВР-Монтана са регистрирани 2307 криминални престъпления. Отчита се рязко увеличение на разкритите престъпления от предходни години – от 82 за 2008 г. до 380 за 2009 г. 105 са били престъпленията срещу личността, а извършените грабежи – 45. Запазва се броят на умишлените убийства – 4 /битови/, които са разкрити. В изпълнение на международна заповед за задържане е установен и задържан извършител на тежко криминално престъпление в Австрия, укриващ се на територията на регион Монтана.
Увеличават се регистрираните случаите на производство, притежание и разпространение на наркотици – 44 за 2009 г. Регистриран е един случай на заплаха за отвличане и изнудване на бизнесмен от с. Крива бара, като извършителите са задържани. Разкрити са и извършителите на получените две злоумишлени телефонни обаждания приети от тел. 112.
През 2009 г. са регистрирани 335 икономически престъпления, чиято разкриваемост е 52%.
Министър Цветанов и г-н Рагнар Бо, председател на Комитета за гражданска защита към Старшия комитет за гражданско-аварийно планиране и заместник ръководител на Евроатлантическия координационен център за реагиране при бедствия на НАТО, който е на двудневна визита в България, посетиха и се запознаха с работата на Учебния център на “Гражданска защита” в Монтана.