Министър Цветан Цветанов даде старт на издаването на новите документи за самоличност и присъства на изработването им в реално време

С днешното влизане в експлоатация на новите документи покриваме една от основните мерки по Шенген, съобразяваме се изцяло с европейското законодателство за въвеждане на документи с необходимата надеждна защита срещу подправка и фалшификация – заяви министърът на вътрешните работи

“Днес в страната стартира издаването на ново поколение български документи за самоличност. С днешното влизане в експлоатация на тези документи покриваме една от основните мерки по Шенген, съобразяваме се изцяло с европейското законодателство за въвеждане на документи, които имат необходимата надеждна защита срещу подправка и фалшификация” –  заяви днес в Пловдив министър Цветан Цветанов при официалния старт на издаването на новите документи за самоличност.
На церемонията в сградата на сектор “Български документи за самоличност” при ОДМВР, присъстваха представители на ръководството на МВР, министерствата на външните работи и на транспорта, на информационните технологии и съобщенията, Агенцията за бежанците, Представителството на Европейската комисия, както и дипломати от страни-членки на Европейския съюз и депутати.
С  новите документи за самоличност нашата страна изпълнява задълженията си като член на ЕС да издава документи за пътуване, съдържащи електронен чип със записани в него биометрични данни за притежателя на документа, допълни в изказването си министър Цветанов. Едновременно  с това, каза той, бяха реализирани и необходимите законодателни инициативи във връзка с въвеждането и използването на биометричните данни. От името на ръководството на министерството министър Цветанов благодари на всички, работили по проекта – на  служители на МВР, на партньорите от консорциума на фирма”Сименс”, на служителите от Института по компютърни технологии, на Министерството на външните работи.
След официалния старт гостите и журналистите разгледаха пунктовете за приемане на заявления  и връчване на личните документи,  пунктовете за персонализация, както  и оборудването за мобилни екипи. Те станаха свидетели и на първите издадени в реално време лични документи в сектор “БДС”-Пловдив и  получиха подробни разяснения за  тях.