Министър Цветан Цветанов: Впечатлен съм от оценките и доверието, които немските ни партньори дадоха на българските си колеги

Поводът за оценката, дадена от президента на Криминалната служба на провинция Баден-Вюртемберг г-н К. Хилър, бе финализирането на проекта „Повишаване на капацитета на МВР на РБългария в борбата с организираната престъпност”

Приключи 12-месечният проект „Повишаване на капацитета на МВР на РБългария в борбата с организираната престъпност”. Той се реализира съвместно с Криминалната служба на немската провинция Баден-Вюртемберг. В рамките на проекта са реализирани 29 семинари и работни групи, при които експерти от службите на немската провинция предадоха практическия си опит на 250 български спецполицаи. Осъществен е обмен по две основни направления “Използването на служители под прикритие” и “Използването на специални средства за защита на внедрени служители, както и като доказателствен материал”. Стойността на проекта е 700 хил. евро, като 68 хил. от тях са предоставени като национално съфинансиране
Президентът на Криминалната служба на провинция Баден-Вюртемберг г-н К. Хилър определи проектът като изключителен успешен, защото е предоставил възможност за професионален контакт между български и немски експерти. Именно този контакт стои в основата на стратегическото и тактическото противодействието на трансграничната организирана престъпност, заяви немският гост. Той допълни, че сред предоставените материали на българската страна има и предложения за промени в законодателството, което ще помогне на служителите от МВР да повишат капацитета и ефикасността на работата си. “Благодаря на Европейската комисия, за това че ни отпусна средства за реализирането на този проект. Това е една изключително добра инвестиция”, допълни г-н Хилър.
Вътрешният министър Цветан Цветанов благодари на всички участници в проекта. Според него това е огромна стъпка към подобряване капацитета на българските служби, които се борят с тежката и организирана престъпност. “Впечатлен съм от оценките и доверието, които немските ни партньори дадоха на българските си колеги”, допълни министър Цветанов. В същото време той съжали, че заради блокирани акредитации, страната ни е загубила 400 хил. евро, които са били предвидени за преоборудване на службите.
На срещата с журналисти присъстваха още посланикът на Федерална Р Германия  Н.Пр.  Матиас Хьопфнер, зам. министърът на МВР Павлин Димитров, главният секретар на МВР Калин Георгиев, ръководители и експерти от двете министерства.