Министър Цветанов: България е надежден партньор и ще гарантира външната граница на ЕС

50 нови автомобила по Инструмента Шенген ще повишат ефективността на полицейската работа

Днес министерството на вътрешните работи получи 50 микробуса на обща стойност над 3 милиона лева. Доставката е финансирана по проект на Инструмента Шенген. Договорът беше сключен през декември 2009 г.
На тържествената церемония присъстваха министърът Цветан Цветанов, зам.-министърът Павлин Димитров, главният секретар Калин Георгиев, директори на главни дирекции, представители на партньорски европейски служби.
25 от новите автомобили  с висока проходимост «Mercedes Vito” ще бъдат разпределени в структурните звена на Главна дирекция “Гранична полиция”, изпълняващи непосредствени задачи по контрол на държавната граница, 20 – в областните дирекции на МВР на външни граници и 5 – в Дирекция “Миграция”.
Техниката, която получаваме днес, е още едно доказателство за приоритетите на МВР – влизането през 2011 г. в Шенгенското пространство, заяви в приветствието си към служителите и гостите министър Цветанов. Убеден съм, че с тези автомобили ще се повиши ефективността на полицейската работа за покриване на критериите по присъединяването към Шенген.  Ще се подобрят условията на работа и статута на българския полицай подобно на европейския му колега. Получавайки техниката, предоставена от Европейската комисия, можем да кажем, че България е един надежден партньор. Страната ни ще гарантира външната граница на ЕС чрез професионализма на българския полицай, най-вече на Гранична полиция, която има най-големи отговорности по изпълнение на шенгенските критерии.
Леките автомобили с повишена проходимост са предназначени за транспортиране на полицейските екипи, както и на лица, извършили нарушение на граничния режим. Предоставената техника ще подобри възможностите за реакция на структурните звена на ГДГП и ОДМВР при промяна на обстановката в граничната зона. Повишената мобилност на полицейските екипи е предпоставка за подобряване и на взаимодействието с други ведомства, имащи контролни правомощия в граничните райони.
Новите автомобили бяха осветени от представител на Българската православна църква.