Министър Трайков ще участва в Международната конференция за ядрена енергия за мирни цели във Франция

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и зам.-министър Мая Христова ще участват в Международната конференция за достъп до ядрена енергия за мирни цели.  Тя ще се проведе от 7 до 9 март 2010 г. във френската столица Париж.

Темите, които ще бъдат обсъдени по време на конференцията са ядрената енергия и енергийния микс за перспективно устойчиво развитие, финансирането на ядрени програми, нормите за отговорно използване на ядрената енергия, сътрудничеството със страните „нови“ производители на ядрена енергия, както и  средносрочните и дългосрочните перспективи за ядрената енергетика.

В рамките на форума министър Трайков ще участва в кръгла маса, по време на която ще се обсъждат възможностите за  финансиране на ядрени програми.

Конференцията в Париж се провежда по предложение на Президента на Френската република Никола Саркози. Във форума ще участват  министри на енергетиката от повече от четиридесет  държави,  както и Президентът на Европейската комисия, Жозе Барозу, Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия, г-н Юкия Амано и др.

В рамките на работното си посещение в Париж се очаква министър Трайков да се срещне с представители на Електрисите дьо Франс и Газ дьо Франс.