Министър Трайков ще участва в заседание на Съвета на ЕС в Брюксел

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще участва в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз „Транспорт, телекомуникации и енергетика“, част „Енергетика“, което се провежда на 12 март 2010 г. в Брюксел, Белгия. В заседанието ще участват енергийните министри на 27-те страни-членки на ЕС.

Форумът е предшестван от работна вечеря на енергийните министри на ЕС от Европейската народна партия, чиято цел е неформална обмяна на мнения с оглед провеждането на балансиран и конструктивен диалог по разглежданите в рамките на Съвета въпроси. Вечерята е инициирана от Европейската народна партия.

Предвижда се по време на заседанието на Съвета министрите да постигнат политическо споразумение по проекторегламент на Съвета, който въвежда обща рамка за данните, предоставяни на ЕК за инвестиционни енергийни проекти в секторите на нефта, природния газ и електроенергията, в това число тази от ВЕИ и биогоривата. Бъдещата информационна рамка ще важи също и за инвестиционни проекти, свързани с улавянето и съхранението на въглеродния диоксид, генериран от тези сектори.

Очаква се по време на срещата министрите да приемат заключения на Съвета за инвестиране в разработването на нисковъглеродни технологии. Заключенията ще очертаят  бъдещите насоки за ефективно изпълнение на Европейския стратегически план за енергийни технологии.

Енергийните министри от страните – членки на ЕС ще обсъждат и програмата на ЕК в областта на енергетиката, която включва нов план за европейската енергийна политика до 2014 г. Той трябва да бъде приет до средата на тази година.

В рамките на форума ще бъдат обсъдени и енергийните аспекти на предстоящата Стратегия за възстановяване на европейската икономика и развитие на ЕС до 2020 г.