Министър Трайков ще подпише в Доха меморандум за енергийно сътрудничество с Катар

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще участва в правителствената делегация начело с премиера Бойко Борисов, която ще посети Катар и Кувейт от 21 до 25 март 2010 г. В официалната българска делегация е включена и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова.

Министър Трайчо Трайков и катарският вицепремиер и министър на енергетиката и индустрията Абдула бин Хамада ал-Атиа ще подпишат в Доха меморандум за разбирателство. Приоритетни направления в документа са газовата индустрия, възобновяемата и ядрената енергетика, енергийната ефективност и сигурността на доставките. Двете държави ще си сътрудничат при изграждането на нова инфраструктура и доставки на втечнен природен газ от Катар за България. Ще бъдат разгледани и възможностите за бъдещи доставки по море на компресиран природен газ от Катар за България и региона на Югоизточна Европа, включително с участието на трети страни.

Катар е най-големият износител в света на втечнен природен газ. Възможността за закупуване на гориво оттам е един от вариантите за диверсификация на енергийните доставки в съответствие със стратегията на българското правителство

По време на визитата делегацията ще разгледа катарските инсталации за природен газ в Рас Лафлан.

По данни за 2008 г. стокообменът между България и Катар е на стойност над 2.4 млн. долара, а общият размер на катарските инвестиции у нас е 40 хил. долара.