Министър Трайков ще открие „Винария 2010″

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще открие международната изложба „Винария 2010″. Откриването ще се състои в неделя, 14 март 2010 г. от 11.30 ч. в палата 11 на Панаирното градче в Пловдив. Преди официалната церемония министър Трайков ще участва в пресконференцията за 18-ото издание на проявата, която продължава до 17 март 2010 г.

През тази година на „Винария 2010″ се представят 262 български и чуждестранни компании. Тазгодишните чуждестранни изложители с 45% повече отколкото на миналогодишното издание. Българските фирми са 114. За първи път ЮАР е страна партньор на форума. Също за първи път български производители ще се представят с биовино и ще бъдат раздавани награди за посетителите.

Експозицията е подредена в палати 7, 10 и 11 и на откритите площи между палати 10, 11 и 8. С най-големи площи участват компании от България, Италия, Франция и ЮАР. Гостите на изложението ще могат да се запознаят не само с нова алкохолни марки, но и с техника за винаро-лозарство и опаковане на напитки. Ще се предлагат също лозов материал, бурета, нови системи за обработка на грозде.

За най-запалените ценители е отделен и гурме салон, а палата 11 ще изкушава с вкусове от Италия. За посетителите са подготвени разнообразни дегустации, а за специалистите – няколко специализирани кръгли маси и дискусии.