Министър Трайков участва в срещи за енергийната сигурност на Европа

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е в състава на българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, за срещи на върха в Будапеща за енергийната сигурност в Централна и Източна Европа и по Дунавската стратегия на ЕС. Форумите в унгарската столица се провеждат днес и утре (24 и 25 февруари 2010 г.) с участието на правителствени делегации от над 20 европейски страни.

Ще бъде обсъдена новата енергийна стратегия на Евросъюза, диверсификацията на енергийните източници, общия подход към енергийните доставчици от трети страни, мерките за повишаване на конкурентността в сектора и др.

В програмата на министър Трайков са предвидени разговори по проектите от Дунавската стратегия на ЕС, хидротехнически комплекси Никопол–Турну Мъгуреле и Силистра – Кълъраш, политиката на България в областта на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност и туризма.

Двустранният стокообмен между България и Унгария за 11-те месеца на 2009 г. възлиза на 639.92 млн. евро, което е с 18.2% по-малко спрямо същия период на 2008 г. Унгария е сред водещите десет страни по чуждестранни инвестиции в България с общо над 1147 млн. евро за периода 1999-2008 г. Наблюдават се положителна тенденция за сътрудничество между унгарски и български фирми, както и увеличаване броя на туристите, посетили двете страни.