Министър Трайков се срещна с министъра на икономиката на Румъния Адриан Видеану

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се срещна с министъра на икономиката на Румъния Адриан Видеану. Г-н Видеану е на посещение в България в състава на правителствената делегация, водена от премиера на страната Емил Бок.

Основна тема на обсъжданията бяха енергийните, икономическите и туристическите проекти, които се осъществяват между двете страни.

Сред най-важните съвместни енергийни проекти са газовата междусистемна връзка Русе – Гюргево, хидроенергийните комплекси  Никопол – Турну Мъгуреле и Силистра – Кълъраш, както и участието на двете държави в общоевропейските проекти „Южен поток“ и „Набуко“.

България и Румъния обсъждат възможностите за сътрудничество в областта на търговията с електроенергия между двете страни.

В икономическата област от взаимен интерес на двете държави са включването им в инициативата на Европейската комисия за Дунавската стратегия, съвместни инвестиционни проекти, както и контактни борси с участието на румънски и български фирми.

България и Румъния имат интерес от разширяване на туристическия обмен между двете страни чрез популяризиране на културния, балнео и СПА-туризма, еко-туризма, селския, ловния, спортния и хоби туризма, голф и конгресния туризъм.

Присъединяването на България и Румъния към ЕС създаде нови условия за развитието на двустранните отношения в търговско-икономическата област. Със стокообмен в размер на 1.8 млрд. евро за периода януари – ноември 2009 г. Румъния зае четвърто място сред външнотърговските партньори на България. Общият размер на румънските инвестиции в нашата страна за същия период достигна 216.30 млн. евро. Близо 1 милион румънски граждани са посетили България през миналата година, защото страната ни е на първо място сред предпочитаните туристически  дестинации от румънските граждани.