Министър Трайков подписа меморандум за сътрудничество в енергетиката с Катар

България и Катар подписаха меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката, ратифициран от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и катарския държавен министър за международно сътрудничество Халид Мохамед ал Атия. Министър Трайков е в Катар в рамките на официалната българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

Меморандумът за сътрудничество предвижда партньорство в газовата индустрия, възобновяемата и ядрената енергетика, енергийната ефективност, сигурността на доставките и подготовката за осъществяване на инфраструктурни проекти и инициативи. Двете страни се договарят за бъдещи доставки по море на компресиран природен газ от Катар за България и региона на Югоизточна Европа, включително с участието на трети страни. „Катар е най-големият износител в света на втечнен природен газ и закупуването на синьото гориво оттам е един от вариантите за диверсификация на енергийните доставки в съответствие със стратегията на българското правителство“, подчерта министър Трайков.

Допълнителна договореност бе постигната за създаване на смесена междудържавна комисия, която ще работи за създаване на българо-катарска компания за инвестиции. Интересите са в областта на добива, производството, преноса и дистрибуцията на енергийни ресурси, туризма, инфраструктурата и обучението на кадри.

По време на посещението в Кувейт на 24 март се предвижда да бъде подписано междуправителствено споразумение за икономическо и техническо сътрудничество между двете страни. То предвижда двустранно насърчаване на икономически, финансови, банкови, промишлени и туристически услуги, проекти за техническо развитие, в селското стопанство, транспорта, здравеопазването, науката и технологиите, строителството, екологията, телекомуникациите, енергетиката, инвестициите и горското стопанство. Документът предвижда и възможности за създаване на съвместни предприятия в различни сфери на икономиката.