Министър Трайков подписа в Кувейт правителствено споразумение за двустранно сътрудничество

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписа в Кувейт правителствено споразумение за икономическо и техническо сътрудничество между България и арабската държава. От кувейтска страна документа подписа министърът на петрола на Кувейт Ахмед Абдуллах ал-Сабах, който е и изпълняващ длъжността министър на финансите.

Министър Трайков участва в делегацията начело с премиера Бойко Борисов, която беше на официално посещение в Катар и Кувейт от 21 до 24 март 2010 г.

Споразумението предвижда двустранно насърчаване на услугите в икономиката, финансите, банковото дело, промишлеността и туризма. То ще стимулира взаимните контакти и проектите в техническите сектори, селското и горското стопанство, транспорта, здравеопазването, науката и технологиите, строителството, екологията, телекомуникациите, енергетиката и инвестициите. Предвижда се и учредяване на съвместни предприятия и дружества в различни отрасли.

За изпълнение на споразумението ще бъде създадена смесена комисия, председателствана от българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и кувейтското Министерство на финансите. Комисията се предвижда да проведе първата си сесия до два месеца, договориха на двустранна среща министър Трайков и министъра на бизнеса и търговията на Кувейт д-р Халил Бин Мохаммад Ал-Атия. В рамките на сесията ще бъде проведен и бизнес форум с представители на кувейтската търговско-промишлена палата и българския бизнес. Приоритетните области на сътрудничество между двете страни са в сферата на туризма, недвижимите имоти, инвестициите, както и съвместно участие на български и кувейтски строителни и инженерингови фирми в проекти в Ирак. В рамките на визитата министър Трайков се срещна още с представители на Кувейтската търговско-промишлена палата и държавните фондове – Кувейтски фонд за развитие и Кувейтската инвестиционна администрация, която проявява интерес към възможностите за придобиване на миноритарни държавни пакети от български компании, търгувани през БФБ.

За 11-те месеца на 2009 г. стокообменът между България и Кувейт е на стойност около 2.16 млн. долара и отбелязва спад спрямо 2008 г., когато е бил 2.44 млн. долара. България изнася за арабската страна бойлери и бързовари, арматура, звукозаписни устройства, строителни материали, а внася от нея автомобили, пластмасови изделия, дрехи, хартия и др.

През 2009 г. преките кувейтски инвестиции у нас са били на стойност 636 хил. долара и са регистрирали спад над два пъти спрямо 2008 г. Двете страни имат неизползвани възможности и в сферата на туризма. През миналата година броят на кувейтските туристи, посетили България, е бил 935 души.