Министър Трайков откри „MachTech Expo“ 2010 г.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков откри днес, 26 май,  Международната машиностроителна изложба „MachTech Expo“ 2010  г. в столичния Интер експо център. Министър Трайков връчи наградите на традиционния конкурс на Федерацията на научно-техническите съюзи за инженер, млад инженер и иноватор на 2009 г. съответно на д-р.инж. Красимир  Кърпаров, инж. Ивайло Фъртунов и ст.н.с. д-р.инж. Атанас Атанасов.

Второто издание на изложението демонстрира постиженията на близо 150 компании от 17  държави в отрасъла. Организаторите от Българската браншова камара–машиностроене, Българската стопанска камара и Федерацията на научно-техническите съюзи в България показват най-новото от пазара за металорежещи и металообработващи машини, инструменти, метални и чугунени отливки, окомплектоващи изделия, техника за заваръчни операции, лазерни системи за обработка на метали, пневматика и др. Участват производители и дистрибутори от България, Германия, Италия, Полша, Швейцария, Япония, Турция, Тайван, Китай, САЩ, Великобритания, Корея, Франция, Испания,  Словения  и др.

MachTech Expo се провежда в рамките на Технологичен форум 2010 с акцент върху ролята на иновациите за устойчивото развитие на България. „Активно подпомагаме българската индустрия чрез оперативна програма „Конкурентоспособност“, заяви на церемонията министър Трайков. „По програмата са открити две схеми – за стартиращи иновативни предприятия и за технологична модернизация в малки и средни предприятия. Отпускат се средства и за покриване на международно признати стандарти, за създаване на мрежа от организации в подкрепа на бизнеса, както и за въвеждане на енергоспестяващи технологии. За тази година по програмата ще бъдат обявени 16 процедури за безвъзмездна финансова помощ за общо 665 млн. евро“, допълни министър Трайков.

Експозицията продължава до 29 май 2010 г. В дните на проявата заседава и седмият международен научно-технически конгрес „Машини, технологии, материали 2010″. В програмата са включени кръгла маса за усвояването на средствата от ОП  „Конкурентоспособност“, дискусия „Технологии и конкурентоспособност“, практически семинар „Насърчаване на бизнеса за  конкурентно развитие“ и др.

Данните за индустриалното производство от март тази година сочат, че на годишна база в преработващата промишленост у нас е отчетено 6.3% увеличение, а в добивната промишленост  –  4.8% ръст. В сравнение с февруари ръстът на производството в преработващата промишленост е 34.7%, а в добивната –  7.3%. Оттласкването от дъното се потвърждават и от индекса на оборотите – през март 2010 г. оборотите в преработващата промишленост са се увеличили с 18.2% на годишна база, а в добивната – с 15.9%.