Министър Трайков откри „Винария 2010″

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков откри 18-то издание на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2010″, която се провежда от 14 до 17 март 2010 г. в Пловдив.

„Въпреки кризата, секторът в страната продължава да инвестира и да се разширява – през 2009 г. са въведени в експлоатация близо 1.7 млн. литра новоизграден съдов капацитет. Оптимистичен факт е също, че чуждестранните участници в изложението са се увелечили с 45% спрямо миналата година“, каза министър Трайков при официалното откриване на „Винария“. След това той посети десетки щандове на изложители и разговаря с тях за възможностите и перспективите за развитие на сектора в страната.

Международната изложба за лозарство и винарство се организира от Международния панаир Пловдив в партньорство с Националната лозаро-винарска камара. За първи път през тази година страна партньор на изложението е Република Южна Африка.

„Ние с ентусиазъм приехме да бъдем официален партньор на „Винария“ – най-голямата и най-престижна изложба за лозарство и винарство в Източна Европа“, каза посланикът на Република Южна Африка в България Н. Пр. г-жа Шийла Камерър.

На тазгодишното издание на „Винария“ се представят 262 фирми и експонати от 14 държави – Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Република Молдова, Република Южна Африка, Украйна, Унгария, Франция, Чехия и Швейцария. В рамките на форума ще се проведат и няколко специализирани работни срещи и дискусии, посветени на проблемите и перспективите за развитие на лозаро-винарския сектор в страната.