Министър Тотю Младенов посети три предприятия в област Стара Загора

Кандидатствайте по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, с тези думи се обърна министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов към бизнеса при посещението си в област Стара Загора. Той посети три предприятия и проведе срещи с ръководството и синдикалните организации на мини „Марица Изток”, фирма „Ремотекс-Раднево” АД и ТЕЦ „Марица Изток 2”. По време на разговорите министър Младенов представи актуалните схеми по Оперативната програма и по-конкретно се спря на „Адаптивност“, която дава възможност за работа на намалено работно време и допълнително обучение на служителите.

При посещението си в „Ремотекс-Раднево“ АД министър Младенов направи обиколка в няколко цеха и се запозна с условията на място, като разговаря с работниците. Ако работодателите и собствениците на „Ремотекс” не спазват Кодекса на труда и не плащат заплатите на работниците, ще имат големи проблеми, заяви министър Тотю Младенов и подчерта, че в България всеки е длъжен да спазва законите. Той обясни, че във фирмата са направени много проверки от Главна инспекция по труда, има много предписания и актове.

По време на срещата в Раднево, директорът на предприятието Стефан Чорчопов, обеща до края на февруари работниците да получат заплатите си за ноември и декември 2009 г. Министър Младенов настоя да се обърне внимание на условията на труд – спиране на течовете в халетата, оправяне на вентилацията, осигуряване на маски, раздаване на вече осигуреното работно облекло.