Министър Тотю Младенов откри среща с кметовете за социалната отговорност

Общините могат да кандидатстват по схема „Развитие” на Оперативна програма развитие на човешките ресурси” за наемане на обучени трайно безработни, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов днес на среща за социалната отговорност на централната и местните власти. Тя се организира в рамките на проект на НСОРБ, финансиран от посолството на Франция.

По схемата са предвидени средства в размер на 250 млн. лева за обучение и заетост на най-малко 65 000 безработни. За нает от общината обучен безработен ще се предоставят средства в размер на минималната работна заплата и дължимите осигуровки. Те ще бъдат наети за период от 9 месеца до една година, без да е необходимо общините да осигуряват собствено финансиране.

На срещата бяха представени актуалните схеми и възможностите за кандидатстване по оперативната програма. През май в Комитета по наблюдение на ОП РЧР ще се обсъди продължаването на някои много търсени схеми, каза министър Младенов като даде за пример услугата „личен асистент”.

В срещата участваха заместник-министрите на труда и социалната политика Красимир Попов и Валентина Симеонова, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани, изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов, посланикът на Франция Етиен дьо Понсен и изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова.