Министър Тотю Младенов откри национална среща за подкрепа на децата, семейството и уязвимите групи

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов откри национална среща на тема «Нови подходи в политиката за подкрепа на децата, семейството и уязвимите групи» днес в Хисаря. Трябва да имаме по-добро регионално планиране на социалните услуги, каза при откриването министър Младенов и се обърна към областните управители като подчерта, че МТСП се надява на тяхната подкрепа в този процес. Той обяви, че през следващата седмица е предвидена среща с кметовете от страната, за да се обсъди социалната политика на местните власти в това отношение и да започне регионалното планиране в тези дейности.

По време на срещата, която продължава и утре, ще бъде представена националната стратегия «Визия за деинституционализация на децата в България» и деинституционализацията на децата с подкрепата чрез структурните фондове, промените в Закона за социално подпомагане и правилника за неговото прилагане, проект „Социално включване”, финансиран със заем от Световна банка и пилотния модел на регионално планиране на социалните услуги, реализиран с подкрепата на УНИЦЕФ. В работни групи участниците ще дискутират представените теми.

В срещата участват представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай, посланикът на Нидерландия Карел Ван Кестерен, посланикът на Белгия Марк Михелсен, заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, председателят на ДАЗД Надя Шабани и изпълнителният директор на АСП Ивайло Иванов.

Националната среща се организира от Министерството на труда и социалната политика с подкрепата на УНИЦЕФ и с участието на дирекциите «Социално подпомагане» в страната и областните управители.