Министър Нона Караджова ще бъде гост на Празника на водата в София на 22 март

Министър Нона Караджова ще бъде гост на Празника на водата в София, който ще се състои, в понеделник, от 10,30 часа, пред Народния театър „Иван Вазов”. Тя ще поднесе приветствие по повод 22 март – Световния ден на водата, към участниците в празника – граждани и ученици от столични училища.
Събитието се организира от сдружение „Аз обичам водата” с подкрепата на Столична община. Програмата предвижда конкурс за деца таланти, художествено ателие за моментни рисунки, практически урок за анализ на вода в подвижна химическа лаборатория.
Тази година Световният ден на водата е под мотото “Чиста вода за здравословен свят”. Правителства и международни организации потвърждават чрез политиките си, че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това, как защитаваме качеството на водата. Целта е да се ускори изпълнението на една от целите на развитието за този век – намаляване наполовина на броя на хората без достъп до чиста вода и канализация до 2015 г.
Инициативата за празнуване на Световния ден на водата се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Женейро. Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата.