Министър Николай Младенов участва в пресконференция на Съвета по европейските въпроси към МС

Днес в мраморната зала на Министерския Съвет министърът на външните работи  Николай Младенов взе участие в пресконференция на Съвета по европейските въпроси (СЕВ) към МС.

Министър Младенов откри пресконференцията припомняйки, че днес се навършват 10 години от датата, на която България започна преговори за присъединяване към Европейския съюз. „За 10 години беше постигнато много. Разбира се, често забравяме хората които стоят зад постигнатото, забравяме преговарящите през този период – Александър Божков, Владимир Кисьов, Меглена Кунева. Забравяме и хората, които са работили във всичките работни групи. Казваме това днес, за да отчетем техния труд, който често, ако не и винаги е бил извън прожекторите на общественото внимание. Преговорите приключиха. България е член на ЕС и трябва да започне да се държи като такава”, заяви министърът.

Той съобщи, че на това първо за него участие в заседание на СЕВ е помолил колегите си да се започне „преглед на механизма, по който се координират позициите на България в ЕС, да се прегледат работните групи, състава, както и структурите им, начина за вземане на решения, отговорностите, да се актуализира този механизъм на базата на най-добрите практики, които съществуват в ЕС и той да отразява механизмите на една отговорна страна-член, която има смелостта и съдържанието в позициите, които иска да изрази в рамките на процеса на вземане на решения”.

Николай Младенов съобщи, че на днешното заседание са били обсъдени различни позиции, които ще бъдат предложени на МС за решение, като обърна внимание на позицията по отношение на Дунавската стратегия на ЕС, която е изключително важна, както за развитието на българските общини край р. Дунав, така и за засилването на сътрудничеството с Румъния и с останалите крайдунавски страни. Той подчерта, че „важно направление в тази посока е връщането на фокуса върху малко позабравения Коридор № 4, който свързва Средиземно море с река Дунав,  проект важен, както за икономическото развитие България, така и за подобряване на транспортните връзки в региона като цяло.” Министърът изрази увереност, че България ще постави този въпрос в рамките на цялостното сътрудничество на крайдунавските страни в ЕС на предстоящата среща на министър-председателите на крайдунавските страни на 25 февруари в Будапеща.

Министър Младенов отбеляза, че на подробно обсъждане в СЕВ са били подложени и позициите на България по отношение на неформалните разговори между министрите на регионалната политика относно мястото на кохезионната политика в бъдещата стратегия на ЕС за икономическо развитие „Стратегия 2020”. „Темата бе повдигната от премиера Борисов на Европейския съвет миналата седмица, където той ясно заяви позицията на България, че средствата, заделени за кохезионна политика не могат да бъдат компрометирани, т. е.  те трябва да бъдат защитени в изпълнението на една нова цялостна стратегия за икономическо развитие, каквато ще бъде „Стратегията 2020”. Това е изключително важно за България и за останалите страни в ЕС, които са икономически изостанали”, заключи Младенов.

Заместник-министърът на външните работи Константин Димитров, който е и председател на СЕВ добави, че предмет на обсъждане на заседанието е била и позицията на България по предстоящия регламент на ЕС, който ще позволи на България да бъде отпусната допълнителна помощ от 300 млн. евро във връзка с извеждането от експлоатация на блокове III и IV на АЕЦ „Козлодуй”. Той подчерта, че „на този етап сме окуражени от хода на процедурата по изработване на регламента и срещаме широка политическа подкрепа, както от членовете на ЕС, така и вътре в Европейския парламент”.