Министър Николай Младенов – патрон на концерт на Софийска филхармония, посветен на 40-та годишнина на Международната организация на Франкофонията

На 11 март т.г. в зала „България” се състоя концерт на Софийска филхармония под високия патронаж на министъра на външните работи Николай Младенов и посланика на Френската република у нас Етиен дьо Понсен, организиран със съдействието на Френския институт в София.

Концертът бе посветен на Международния ден на Франкофонията 20 март и на 40-та годишнина от създаването на Международната организация на Франкофонията (МОФ), която ще се чества в 70-те страни-членки на Организацията.

На концерта присъстваха заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов, посланици на страни-членки на Франкофонията, дипломати, представители на деловите среди и на културната общественост.

От името на министър Младенов бе прочетен поздравителен адрес, в който бе подчертано, че за България  Франкофонията е не само споделяне на интелектуалния, образователния, творческия и обществения потенциал на френския език и култура, но тя е и израз на междуезиковия и междукултурен диалог, на прославата на многообразието, на политическата и житейската солидарност в името на напредъка и устойчивото развитие.

В поздравлението министърът напомни, че България е пълноправен член на организацията от 1993 г. и е призната, заедно с Румъния, за мотор на франкофонския ентусиазъм в Централна и Източна Европа. Той изтъкна, че със своите франкофонски традиции и билингвална образователна експертиза, с франкофонските департаменти  в редица висши училища, с Франкофонския институт за администрация и управление и с Франкофонския център за Централна и Източна Европа, в които МОФ инвестира много средства, страната ни има с какво да мотивира младото поколение за франкофонската идея.

Бе изказана благодарност за съдействието, оказвано на двустранна основа от Франция, Белгия, Швейцария, Канада и Люксембург. Бе изразена и признателност към Софийска филхармония за многогодишното сътрудничество с МВнР.