Министър Николай Младенов одобри предоставянето на финансова подкрепа от българския Доверителен фонд към ЮНЕСКО за образователната система на Хаити

В отговор на спешния апел на ООН за възстановяване на Хаити и на призива на Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова до държавите–членки на организацията за финансиране на кризисното възстановяване на образователната система на Хаити, министърът на външните работи Николай Младенов одобри предоставянето на финансова подкрепа в размер на 100 000 долара от българския Доверителен фонд към ЮНЕСКО.

Средствата ще бъдат използвани за финансирането на три проекта на ЮНЕСКО за Хаити в сферата на образованието: кризисно възобновяване на училищното образование, подкрепа на националните институции за образование и психологическа подкрепа чрез обучение на учители, чиято обща стойност е 1,9 милиона долара.

Доверителният фонд на Р. България към ЮНЕСКО е учреден с решение на Министерския съвет № 307 от 11.12.2008 г. за безвъзмездно финансиране на проекти в областите на образованието, културното многообразие и толерантност за страните от Африка на юг от Сахара, постконфликтни и малки островни държави.

Средствата за фонда са част от официалната помощ за развитие на България.