Министър Николай Младенов взе участие в заседанието на Съвета „Външни работи” на ЕС

В рамките на обсъжданията за Хаити министърът на външните работи Николай Младенов е поставил въпроса за трафика на деца от пострадалата от земетресение страна. Обсъдени са били спешните нужди в Хаити като временен подслон за жертвите на земетресението, както и преминаването от хуманитарна помощ към помощи за развитие. На заседанието са били обсъдени бъдещите стъпки на еврокомисаря Кристалина Георгиева във връзка с помощта за Хаити и подготовката на донорската конференция, предвидена да се състои в Ню Йорк в края на м. март т.г.

По време на работен обяд министрите са дебатирали развитието на отношенията с Украйна след президентските избори там. Набелязани са били следващите стъпки на ЕС за облекчаване на търговския режим със страната. Министър Николай Младенов е изразил мнението, че определящи ще са действията на новия президент в сътрудничеството му с ЕС.

Последните развития на обстановката в Иран са били предмет на обсъждане на закрито заседание. Министрите са разисквали също действията на ЕС в Афганистан.

След края на заседанието на Съвета външните министри на страните от Европейския съюз излязоха с декларация, в която осъдиха използването на фалшиви европейски паспорти при убийството на лидер на Хамас в Дубай.