Министър Найденов сформира кризисен щаб за млечното животновъдство

Със заповед на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се сформира кризисен щаб за млечното животновъдство към МЗХ. Решението бе взето по време на среща на министър Найденов с представители на и цели да решава възникналите проблеми в сектор „Млечно животновъдство”.

Председател на щаба е министъра на земеделието и храните, а зам.-председател е зам.-министър Цветан Димитров. Членове са изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Калина Илиева, изп. директор на Националната ветеринарно-медицинска служа д-р Йордан Войнов,  изп. директор на ИА Селекция и репродукция в животновъдството доц. Васил Николов и директорът на дирекция „Животновъдство” Кирил Кирков. От страна на животновъдите бе  определен по един представител от всяка браншова организация. Общият брой на членовете е 15, които ще заседават регулярно.

По време на срещата бяха обсъдени още исканията за възможността за приоритетното отдаване на пасища и ливади на животновъди, субсидирането на сектора през 2010, като и изплащането на средствата по агроекология.

Министър Найденов проведе и среща с новото ръководство на Националния млечен борд /НМБ/ с председател проф. Иван Станков и зам.председател Валентин Върбанов.

По време на срещата изп. директор на НМБ Диляна Славова увери министър Найденов, че всички членове са обединени и след общото събрание на борда е взето решение на 1 март той да започне реално да функционира и да подпомогне максимално работата на МЗХ в решаването на проблемите в сектор животновъдство.