Министър Найденов се срещна с израелския посланик

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна с израелския посланик у нас Н.Пр. Ноах Гал Гендлер. Те обсъдиха въпроси от взаимен интерес, като особен акцент беше поставен на развитието на научния обмен между двете страни и на бизнес инвестициите.

По време на срещата беше обсъдено и предстоящо пътуване на министър Найденов в Израел, като посланик Гендлер подчерта, че домакините предвиждат  посещение и запознаване с дейността на Организацията за селскостопански изследвания в Израел.

Възможности за пряко научно сътрудничество съществуват в областта на усъвършенстване методите за възстановяване на засолени и замърсени с тежки метали кисели почви, контрол на ерозионните процеси, селекцията за устойчивост към суша и болести и други стресови фактори, методи за ускоряване на селекционните процес,  изучаване биологичните основи и технологичните изисквания за устойчиво земеделие, опазване на биоразнообразието, управление на напояването на културите в условията на воден дефицит.

Посланик Гендлер отправи покана и към представители на българския бизнес да придружат министъра по време на визитата му, като изрази надежда, че това ще е стимул за разгръщане на бизнес-контактите между двете страни.