Министър Найденов призова животновъдите да се обединят

Министър найденовМинистърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов призова животновъдите да се обединят и да излъчат свой представител, с който да се води регулярен диалог. В сектор животновъдство има 15, а в сектор „Земеделие” близо 100 браншови организации, каза д-р Найденов на среща с тях.

Той апелира към животновъдите да бъдат много внимателни в исканията си, тъй като обществото е много чувствително, защото средствата за здравеопазване и образование не са достатъчни. Земеделието е единствения сектор, който бележи ръст, като дори бяха взети средства от издръжката на БАН и се дадоха на аграрния бизнес.

Във връзка с искането на животновъдите да бъдат осигурени средства в размер на 90 млн. лв. за сектора в бюджет 2010, министър Найденов отговори, че  през 2010 г. животновъдите ще получат общо 135,7 млн. лв. От тях под черта  са само 35 млн.лв., а останалите средства са гарантирани. Националните доплащания по схемата за глава добитък ще бъдат в размер на 70 млн. лв., 3,7 млн. лв. ще са допълнителни средства от ЕС за подпомагане на млечния сектор, 20 млн. лв. помощи de minimis (плащане на ферма), 20 млн. лв. държавни помощи, под вид на инвестиции за модернизация на фермите и 22 млн. лв. ще са от директните плащания на ЕС. Тези 22 млн. лв. ги осигурихме в изключително интензивни преговори с ЕК и това бе позволено само за България и Литва, обясни той.

Министърът допълни, че вчера към банковите сметки на 125 000 земеделските производители се насочени 503 млн. лв., които са оборотни средства и част от тях ще влязат в магазинната мрежа и донякъде ще помогнат на икономиката на страната в кризата.