Министър Найденов направи проверка на цех за незаконен алкохол

Поради зачестилите случаи на нелегално производство на спиртни напитки, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов направи внезапна проверка на цех за незаконен алкохол в гр. Варна. Проверката бе на казан за изваряване на ракия във варненския кв. „Виница”, където са заловени 225 л. 60 градусов дестилат. При нея е установено още, че фирмата не води  необходимите дневници при производството на алкохол, както и че не плаща акциз. Министър Найденов съобщи, че в рамките на два дни са извършени проверки в градовете Каспичан и Бяла, Варненско, където също е разкрит незаконен алкохол.

В Каспичан е открит един тон анасонова напитка, 520 л. джин и 144 л. водка, които са били съхранявани в пластмасови съдове. Пред медиите министър Найденов заяви, че „Освен загуби, които се нанасят на  бюджета, тези напитки се предлагат в търговската мрежа и заведенията, което може сериозно да застраши живота и здравето на потребителите”. Той информира още, че в Каспичан са намерени и 14 500 бутилки водка, джин, бренди и ракия без бандерол и 35 000 празни опаковки тип „кен” за водка „Столичная”. Производството и предлагането на пазара на този тип водка от фирмата е незакнно, т.к. правата за тази дейност се държат от Русия. Министър Найденов документира, че в разрез със Закона същата фирма е осъществила износ на 52 хиляди кен опаковки за Сирия, през 2008 г. В гр. Бяла са заловените 540 л. ракия и 150 л. вино, в момента на предлагане за продажба.

Проверката е част от акция, насочена срещу производството на фалшив алкохол и се провежда от Изпълнителната агенцията по лозята и виното и Министерство на земеделието и храните съвместно с Агенция „Митници”. В акцията участваха и служители  от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, сектор „Контрабанда”.

Задържаните количества са под възбраната на Агенция „Митници” гр. Варна. Масираните проверки на ИАЛВ, във връзка с производството на алкохолни напитки, продължава на територията на цялата страна.